Ο ποταμός Αχέροντας

Τα Στενά και Το Δέλτα: Αποτελούν σημαντικούς βιότοπους και προστατεύονται ως περιοχές από το Natura 2000. Ο γνωστός από την αρχαιότητα ποταμός Αχέροντας, πηγάζει από τα βουνά του νομού Ιωαννίνων και εκβάλει μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή 65 χιλιομέτρων στο ιόνιο Πέλαγος. Τα Στενά του Αχέροντα, το φαράγγι δηλαδή που σχηματίζουν οι ορεινοί όγκοι της Παραμυθιάς και του Σουλίου, αποτελούν μια εξαιρετική φυσική τοποθεσία. Την έξοδο του φαραγγιού θα την βρείτε κοντά στο χωριό Γλυκή. Στην περιοχή θα δείτε λίμνες, μικρούς καταρράχτες, τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού, βράχους επιβλητικούς που χρωματίζουν το τοπίο αλλά και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αφού η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, φιλοξενώντας σπάνια είδη ζώων και φυτών όπως η βίδρα, ο αχερόντειος κλπ.

Νεκρομαντείο

Στο χωριό Μεσοπόταμος, σε πολύ μικρή απόσταση από την Αμμουδιά, θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου. H ύπαρξη του μαντείου τοποθετείται στους αρχαίους χρόνους, ενώ το σύνολο σχεδόν όλων των μεγάλων του κτισμάτων προστέθηκε τον 3ο και τον 2ο πΧ αιώνα. Κτισμένο πάνω σε έναν λόφο, βορειοδυτικά της λίμνης Αχερουσίας, πάνω από μια σπηλιά, αποτελεί ένα θέαμα επιβλητικό. Εδώ πίστευαν κατά την αρχαιότητα ότι είναι οι Πύλες του Αδη ότι δηλαδή από εκεί γινόταν η είσοδος των ψυχών των νεκρών στον Κάτω κόσμο. Το περίφημο Μαντείο δεχόταν κάθε χρόνο μεγάλα πλήθη από προσκυνητές. Μέσα από μια μυστικιστική διαδικασία που διαρκούσε πολλές ημέρες, ο προσκυνητής μπορούσε κατά τους αρχαίους να επικοινωνήσει με τις ψυχές των νεκρών και να μάθει ό,τι ζητούσε.

Μονή Αγ. Δημητρίου

Η Μονή του  Αγίου Δημητρίου απέχει 2,5 χλμ. περίπου από το χωριό Κυψέλη. Πιθανολογείται ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1242 από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Δούκα. Σήμερα, από τη Μονή σώζονται σώζονται το Καθολικό και η Τράπεζα που πλέον έχει διαμορφωθεί σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Εφύρα

Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της ηπείρου και θα την βρείτε σε απόσταση 500 μέτρων από το Νεκρομαντείο. Κτίστηκε το 13-14 αιώνα πΧ από Μυκηναίους αποίκους και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο ήδη από την εποχή του ομήρου. Αναφέρεται συχνά τόσο στην Οδύσσεια όσο και σε άλλους μύθους. Σήμερα σώζονται τμήματα από το εξωτερικό Τείχος και δύο τάφοι από την εποχή του Σιδήρου. Η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167  π.Χ, όπως άλλωστε άλλες 69 πόλεις της Ηπείρου.

Πανδοσία

Πρόκειται για το σημερινό Καστρί  και κατά την αρχαιότητα αποτελούσε την πιο σημαντική αποικία των Ηλείων στην Ήπειρο. Χτίστηκε κατά τον 8 αιώνα και κάλυπτε έκταση 330 στρεμμάτων, με πληθυσμό 10.000 κατοίκους και συνολικό μήκος τειχών περίπου 1640 μέτρα. Στην Πανδοσία βρισκόταν και το παλάτι του βασιλιά Πύρρου. Το 343 πΧ καταλαμβάνεται από το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο τον Β ενώ το 167 καταστρέφεται από τους Ρωμαίους. Η Πανδοσία άκμασε έως το 31 πΧ, έτος ίδρυσης τη Νικόπολης, μιας πόλης που επισκίασε την Πανδοσία με τη λαμπρότητα της.

Μονή Αγίας Παρασκευής

Η μονή Αγίας Παρασκευής πούντας είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός λόφου στο Καναλάκι Πρεβέζης και η χρονολογία ίδρυσης της είναι ακόμα άγνωστη.
Υπήρχε πλούσια Μονή με μεγάλη κτηματική περιουσία και μέχρι το 1913 διατηρούσε Σχολαρχείο.
Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα σε όλη την Ήπειρο καθώς στο καθολικό της σώζεται ο τάφος της Άγιας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και η πέτρα πάνω στην όποια μαρτύρησε.
Είναι γυναίκειο μοναστήρι και γιορτάζει πανηγυρικός στις 26 Ιούλιου.